се јавува како катализатор на обратната реакција но тоа не е сосема
исправно: тој го конвертира фруктоза-1,6-бифосфатот во фруктоза-6-фосфат но не
прекудефосфорилација, оваа реакција не го регенерира АТР. Ова е дво-ензимски
систем кој овозможува глуколизата и глукогенезата да бидат поцврсто регулирани.
- Во четвртата етапа енергетски
богатиот фруктоза-1,6-бифосфат се разложува на два шеќера и по 3 јаглеродни
атоми.
Реакцијата ја катализира еден ензим од класата на лиази, алдолаза. Тоа е многу распространет
ензим, за чија каталитичка активност се битни слободните SH групи. Според промената
на слободната енергија рамнотежата на алдолазната р-ја би требало да биде на
страна на фруктоза-1,6-бифосфат. Меѓутоа рамнотежата е на страна на триозите
затоа што едната од нив глицералдехид-3-фосфат е супстрат на следната реакција.
Тој постојано излегува од р-јата поради што рамнотежата постојано се поместува
на десно. Од исти причини, односно да би се обезбедиле доволни количества
глицералдехид 3-фосфат за натамошно разградување, и дихидроксиацетон фосфатот
реверзибилно поминува во глицералдехид 3-фосфат. Оваа р-ја е катализирана со
ензимот триоза фосфат изомераза. Со добивање на две триози, завршува првиот степен
на гликолизата. Во него сите хексози се преведуваат во заеднички продукт
глицералдехид 3-фосфат, (под дејство на серија ензими), што значи од една
хексоза со 6 јаглеродни атоми се
создале 2 триози со по 3 јаглеродни атоми. За оваа разградба се потрошени 2
мола АТР.
No comments:
Post a Comment